BE | NL

Hoe werkt een geluidsabsorberend scherm zoals de Sonowall Absorb

Een akoestisch scherm of geluidsmuur haalt zijn doeltreffendheid uit de juiste plaatsing tussen een geluidsbron, zoals verkeerslawaai of burenlawaai, en een ontvanger, zoals bijvoorbeeld uzelf in uw tuin. Door in het directe geluidspad van de geluidsoverlast een obstakel te plaatsen in de vorm van een geluidswand met bepaalde eigenschappen zoals massa, absorptie en kierdichtheid, verkrijgt u achter de muur een geluidsarme schaduwzone. Dankzij deze schaduwzone kan u bijvoorbeeld genieten van een rustige tuin.

Dit principe wordt ook het ‘Principe van Maekawa’ genoemd, naar de Japanse professor die dit uitvoerig onderzocht en in kaart bracht. Maekawa onderzocht het effect op verschillende frequenties van het geluid en bracht de geluidsvermindering in kaart achter een geluidswand. Zo stelde hij dat de performance van een geluidsmuur afhankelijk is van een aantal parameters: De afstand van de geluidsbron tot de wand, de hoogte van de wand en de afstand tot de ontvanger achter de wand. 

Geluidsabsorberende schermen kunnen eenzijdig of tweezijdig absorberen. Deze schermen hebben uiteraard ook geluidswerende of geluidsisolerende eigenschappen, maar absorberen ook een deel van het geluid dankzij hun akoestische kern. De geluidsenergie die in contact komt met het absorberend oppervlak van het paneel verdwijnt in bepaalde mate in de akoestische kern en de geluidsgolven sterven als het ware uit in die kern. Dit gebeurt volgens frequentie in meer of minder mate naargelang het type scherm, de dikte en de densiteit van de gebruikte akoestische kern. De graad van absorptie wordt berekend aan de hand van de Alpha-coëfficiënt die een maat geeft tussen 0 en 1 van hoeveel geluidsenergie opgenomen wordt.

Door een absorberende oppervlakte aan de geluidswand toe te voegen draagt dit bij tot het verminderen van hoge geluidsniveaus achter het scherm, maar zorgt het eveneens voor een grote vermindering van de nagalmtijd of echo. Door minder reflecties te creëren zullen absorberende panelen daardoor ook zorgen voor oplossingen in kleinere tuinen of bij geluidsoverlast van machines zoals airco’s en warmtepompen.

Ontdek hoe SonoMuro u kan helpen

Sonowall bij chalet

Ergernissen op de camping

Geluidsoverlast op campings kan een serieuze zorg zijn. De bronnen van deze overlast variëren van luidruchtige campingbezoekers tot hinderlijk verkeersgeluid en evenementen in de buurt.

Read More »

Taal en regio instellen

Internationaal

België

Frankrijk

Nederland

Duitsland

Oostenrijk

Zwiterland

Luxemburg